Det är faktiskt endast ett fåtal människor som är säkra på vad de vill jobba med resten av livet. Många inser först senare i livet vad de vill bli, och andra byter karriär flera gånger under livet för att sedan hitta sitta sitt kall när de går i pension. Det finns inget rätt eller fel sätt att leva – och detsamma gäller vad du vill göra för att försörja dig. Men med en examen kommer du långt. Här är därför fyra tips för dig som tvivlar på vilken väg du ska gå!
-
Fundera på dina intressen och styrkor
I stort sett alla människor har något som hjärtat slår extra hårt för. Därför bör du börja med att ta en titt på dig själv och fundera lite på vad du är intresserad av och vad du faktiskt är bra på. I det här skedet betyder det inte nödvändigtvis att du måste vara svinduktig på gitarr eller vara haj på siffror. Det kan vara något så vardagligt som att du är bra på att prata med människor eller otroligt organiserad.
Detta kan vara det svåraste steget eftersom många människor har svårt för att ge sig själva beröm. Men kom ihåg att du inte behöver berätta för någon annan just nu vad du tycker är så bra med dig själv. Det här gör du för att försöka komma på vad du ska välja för utbildning.
-
Se över vilka utbildningsalternativ som erbjuds
Oavsett om du bor i en storstad som Stockholm, en universitetsstad som Lund eller på landsbygden bör du kontrollera om utbildningen du är intresserad av finns i närheten av där du bor. Om inte kan du behöva överväga att flytta för att slutföra dina studier.
Om möjligt kan du alltid läsa en distansutbildning och således ta din drömutbildning utan att behöva plugga. Men tänk på att inte alla utbildningar erbjuds på distans ännu, även om utbudet ökar för varje år som går.
-
Undersök arbetsmarknaden och vilka möjligheter som finns
Nu när du har ett hum om vem du är, vad du gillar och vilka dina styrkor är kan du så småningom börja undersöka arbetsmarknaden. Vilka arbeten finns inom det område du är intresserad av och hur ser arbetsmöjligheterna ut?
Väljer du en alltför nischad bransch kan du behöva arbeta betydligt hårdare för att lyckas, varav en bred bransch kan innebära tuffare konkurrens. Det viktigaste är att du följer ditt hjärta, men det gäller att tänka logiskt också.
-
Ta hjälp av en studievägledare
Det är aldrig lätt att klura ut vad man ska studera, särskilt inte när det finns så många olika program och kurser att välja mellan. Om du är osäker på vad du vill göra, eller om du står och väljer mellan två olika program, kan du alltid kontakta en studievägledare.
En studievägledare kan hjälpa dig att komma på rätt spår genom att ge dig råd och svara på eventuella frågor. De kan naturligtvis inte fatta beslut åt dig, men de kan garanterat hjälpa dig på vägen till att hitta ditt drömjobb. Dessutom kan det vara skönt att bolla idéer med någon och ge hjärnan en paus från allt övertänkande.