Padel – En sann hälsovinnare

Padeltennis kom in på planen och tog hela svenska folket med storm. Det är inte bara är ett roligt och socialt spel utan också en perfekt träningsform som kan göra underverk för din hälsa och välmående.

Utrustning och säkerhetsrekommendationer

Innan du börjar spela padel behöver du en grundläggande utrustning.

  1. Padelracket – Välj ett racket från padelrackets.se anpassat för din erfarenhetsnivå och spelstil. För nybörjare gäller helst lättare racket för bättre kontroll.
  2. Padelbollar – Använd specifika bollar som är mjukare och har lägre studs jämfört med tennisbollar.
  3. Skor – Välj padelskor som erbjuder bra grepp, stöd och dämpning för fötterna.
  4. Säkerhet – Använd en handledsrem för att förhindra att racketen flyger dig ur händerna.

Förbättrad hälsa

Padel ger en effektiv och intensiv träning av dess snabba tempo och rörlighet. Det ger en högre syreupptagningsförmåga som innebär att hjärt- och lungfunktion förbättras. Detta leder i sin tur till ökad aerob kapacitet och kondition.

Stärkta muskler

Det dynamiska och intensiva rörelseschemat i padel bidrar till att stärka musklerna i hela kroppen. Padelspelare får en högre muskelstyrka i bålen, samt i ben och armar. Sporten hjälper också till att öka rörlighet och flexibilitet, vilket är fördelaktigt för övergripande hälsa och funktionsduglighet.

Positiv effekt på mental hälsa

De fysiska fördelarna går jämte med förbättrad mental hälsa. Att spela regelbundet minskar stress, ångest och depression samt ökar självkänsla och välmående. Här vinner du verkligen högre nivåer av livskvalitet. Den sociala aspekten av padel som involverar lagarbete och kommunikation kan också bidra till att skapa och stärka relationer.

Tekniker, fotarbete och grepp

För att spela padel behöver du inte vara en erfaren idrottare. Med några grundläggande tekniker kan du snabbt bli en självsäker spelare.

Tekniker

  1. Bollen i luften (volley) – Slå bollen direkt efter nätet utan att låta den studsa.
  2. Bollen efter studs (smash) – Slå bollen efter en studs, och om möjligt, med mycket kraft för att slå ut den ur banan och vinna poäng.
  3. Lob – En hög boll som går över motståndarens huvud vilket tvingar dem att backa och förlora position.

Fotarbete och grepp

Fotarbete är viktigt för att kunna röra dig snabbt och effektivt. Håll racketen med båda händerna med ena handen nära botten av racketens handtag och den andra ovanpå. Använd en komfortabel greppstyrka, tillräckligt hård för att behålla kontroll men inte så hårt att det skapar ansträngning.

  1. Använd korta, snabba steg när du förflyttar dig.
  2. Stå på tåspetsarna för att vara redo att röra dig snabbt i alla riktningar.
  3. Håll fötterna ungefär axelbrett isär för att bibehålla en stabil balans.

Padel har blivit en av de snabbast växande sporterna i Sverige. Den perfekta kombinationen av intensitet och roligt spel gör padel till en sport som alla kan älska.