Personliga hälsoplaner efter DNA blir allt mer populärt

Även om hälsotrenden alltid går upp och ner så kan det vara svårt att förutspå vad nästa fluga inom personlig hälsa kommer att vara. Ett år så kan LCHF vara det som alla pratar om, medans året efter så är det juice cleanses och högintensiv träning. På senare år så har en ny form av hälsoplan blivit allt mer populär och idag så kan svenskar få tillgång till just en av dessa nya och högteknologiska varianter: en personlig hälsoplan utefter ens DNA. 

 

Detta är någonting som enbart har varit tillgängligt i några år men som redan har fått en stor genomslagskraft bland många. Att veta att ens hälsa och kost ligger i händerna på precisionsmedicin är någonting som tilltalar vissa delar av allmänheten. Dessa företag kan erbjuda en lång rad olika tjänster och vi kommer med stor sannolikhet få se fler och fler av dessa tjänster populariseras under kommande år.

Så går det till 

Precis som när man skickar in ett DNA-test i släktforskningsyfte så krävs det först och främst att man skickar in DNA till analys hos ett av dessa företag. Därefter så analyseras ens DNA och företaget tar fram en skräddarsydd hälsoplan för att säkerställa att den behandlingen är effektiv och hjälper en att nå fram till det önskade resultatet. 

Tillgång till personliga läkare 

En sak som dessa företag också ofta kan erbjuda är att alla deras klienter får tillgång till en personlig läkare. Under tider när vårdköerna är så långa som de är och där det kan vara svårt att få träffa en läkare enbart för att få rådgivning så är detta också någonting som lockar många.

Träning och kost 

 

Men det är inte bara information som man kan få ut genom att använda sig av den här typen av företag, utan man får också en skräddarsydd träning och kostplan. Denna kan sedan inkorporeras i klientens vardag för att hjälpa till med att nå hälsomålen snabbare och på ett effektivt sätt. Även om det gynnar vem som helst att äta nyttigt så kan det vara ännu mer effektivt att äta efter en diet som är skräddarsydd efter vem man är som person och vad man bör få i sig mer av, samtidigt som man kan undvika livsmedel som kan påverka ens hälsa oväntat negativt. 

Sammanfattningsvis 

 

Summa summarum är att detta är någonting som med största sannolikhet kommer finnas kvar under en längre period. Vi lever i ett allt mer individualiserat samhälle och det är många som känner att de gärna vill ha någonting som är skräddarsytt för just deras behov. Samtidigt är detta relativt dyrt och inte någonting som kommer tilltala alla på grund av just detta. Samtidigt så finns det också en lång rad olika etiska frågetecken kring just DNA, någonting som har börjat på allt mer plats i debatten i samband med att polisen numera får använda sig av register för att söka efter brottslingar utan att personen i fråga har någonting att säga till om.